Friday, March 18, 2011

Swimming suit muslimah & kebaikkan berswimming.

selamat petang semua (:
haa mesti kowang da dpt agak da an pe yg aku nk cete kan tuk post kali nh
mengikot title diatas aku nk kongsi sikit pasal swimming suit muslimah.
 wahhh cantikkn ? 
bagi yg wanita mereka mesti nk sgt memiliki swimming suit nh kan
yelah kite sbg wanita kite kene tutup aurat kan so tersgt la bagus lau kite yg gemar swimming memakai swimming suit ini , wahhh tak la nampak tang sane tang sini yg mengairahkan ye tak? tak la cikgu swimming kite tgk laen mcm jek tak? huhu aku sekadar ckp ape yg betol jek . huhu aku pon wanita jugak yg seboleh boleh mahu menutup aurat. alhamdulillah.

ok pape pon jom tengok picnya.. huhu (:







wahh sgt cantik kan? huhu aku sendiri teringin memilikinya.. tapi apekan daya duit tarak cukup lagi mahu beli ini swimming suit. huhu ok lau kowang nak tahu swimming suit nh mcm mcm jenis taw. 
haa meh sini aku share sikit ilmunya an. huhu (:

Info :

  • Baju Renang diperbuat daripada spandex/ elastane/lycra. Fabrik yang sama sepertimana baju renang di pasaran.
  • Disertakan dengan cap dan tudung yang boleh digayakan dengan 3 gaya.
  1. Pakai cap sahaja-Sesuai digayakan ketika di kalangan wanita dan kawasan tertutup.
  2. Pakai cap dan tudung dan dimasukkan ke dalam baju- Sesuai digayakan ketika berenang.
  3. Pakai cap dan tudung dan dilepaskan keluar- Sesuai ketika digayakan sekadar bermain air di tepi kolam.
  • Terdapat dalam saiz kanak-kanak dan dewasa.
  • Terdapat dalam berbagai corak dan saiz.
haa selain itu harga nya sgt berpatutan taw.. haaa lau kowang nk tgk swimming suit bagi muslimah meh sini click ini link.. smua nya ade disini. hehe aku just ambek info dr sini jek. hehe nak share jek info kat kowang yg mane mane gemar swimming.. hehe meh tekan meh (http://www.islamicbajurenang.blogspot.com/).

ok ols aku nk kongsi lagi nh, tetang kebaekkn berenang . anda mahu tahu ? meh bace ini meh. lala ~

Berenang merupakan latihan aerobik yang popular. Ianya juga merupakan latihan terbaik kepada sesiapa yang memerlukan kemantapan kesihatan dan sentiasa aktif. Aktiviti berenang melibatkan banyak otot dibahagian atas dan bawah badan berbanding bentuk latihan yang lain. 
Sebagai contoh, aktiviti berjogging atau berbasikal hanya menggunakan otot bawah iaitu kaki sahaja. Tambahan pula, aktiviti aerobik dipercayai boleh mengurangkan kesan sampingan akibat stress.
Secara keseluruhan, berenang adalah bentuk latihan yang terbaik. Ini adalah kerana ketumpatan badan adalah menghampiri ketumpatan air. Badan akan disokong oleh air dan stress tumpuan pada sambungan (joints) dan tulang adalah minima. 
Memandangkan keapungan air melindungi bahagian sambungan, latihan di air adalah pilihan terbaik kepada sesiapa yang mengalami berat badan. Berenang juga diamalkan untuk proses rehabilitation selepas kecederaan atau untuk orang kurang upaya. 
Ianya juga selamat kepada mereka yang berumur dan wanita mengandung.
Pada kebanyakan orang dewasa, bahagian atas badan merupakan bahagian paling lemah. Dengan berenang, bahagian atas badan dan tangan bekerja lebih berbanding bahagian bawah iaitu kaki. 
Secara khusus, berenang dan bentuk latihan diair seperti aerobik memberikan faedah kepada cardiovascular dan merupakan salah satu bentuk latihan yang menggerakkan keseluruhan badan. 
Latihan diair yang suam juga merupakan kaedah terbaik kepada mereka yang mengalami penyakit sendi atau sengal (arthritis).

haa tak lupe jugak. dgn swimming kite boleh jadi kurus yek kawan kawan . so meh berswimming reramai. hehe (: 
 cukup la tue yek hope info aku bagi harinh sgt membantu kowang yek. huhu aku suke sgt berswimming taw. now aku tgh dok jinak jinak belajar squba. wahhhh best kan.. huhu (:

maju la sukan tuk negara ! yeah (:

3 comments:

missi umiee ツ said...

one day i'll buy it. hahaha :D

the fia said...

I'LL TOO

muhamad hanif said...

weh2..kau follow aku eh ? takda pun..

Cute Strawberry